mak polny
towar niedostępny
Opis
mak polny
Papaver rhoeas
Dla jednych chwast polny, dla innych ozdoba ogrodu – mak polny. Pojawił się w Polsce już w epoce kamienia łupanego, przybył tu razem z rolnikami. Mak jest wyjątkową rośliną, jego nasiona kiełkują szybko, w niskich temperaturach i zachowują zdolność kiełkowania nawet przez 40 lat. Siewki przeżywają przymrozki, dzięki czemu można go siać zarówno wczesną wiosną jak i późną jesienią. Kolejną mocą maku jest produkowanie dużych ilości pyłku. Jego kwiaty są licznie odwiedzane przez trzmiele, pszczoły, muchy i chrząszcze.
Do obsiana 25m2 terenu potrzebujesz 50g nasion.
Wskazówki: Wysiewając drobne nasiona maku watro użyć wypełniacza, profesjonaliści używają wermikulitu, ale jeżeli nie masz go pod ręką sięgnij po suchy piasek, kaszę mannę czy drobne trociny. Mak jest rośliną azotolubną.
W skrócie
nazwa polska | mak polny |
nazwa łacińska | Papaver rhoeas L. |
rodzina | makowate Papaveraceae |
ilość nasion w gramie | 7600 - 11000 |
kolor kwiatów | szkarłatnoczerwony |
kolor liści | zielony |
forma życiowa | roślina jednoroczna |
status gatunku | gatunek zadomowiony |
wartość pożytkowa | roślina pyłkodajna |
wysokość | 30 - 80 cm |
stanowisko | słoneczne |
struktura gleby | piaszczysta lub przeciętna |
zasobność gleby | żyzna (próchnicza) |
wilgotność gleby | świeża (przeciętna) |
pH gleby | wapienna |
termin siewu | wiosna / jesień |
kwitnienie | maj - lipiec |